Skip to content

Kuru Cilt İçin 4 Bakım Önerisi

Kuru Cilt İçin 4 Bakım Önerisi

Kuru Cilt İçin 4 Bakım Önerisi

Kuru cilt, genellikle cildin yeterince nem üretemediği durumlarda ortaya çıkar. Soğuk hava, sık sık sıcak suyla yıkama, yanlış ürünler ve genetik faktörler kuru cilt sorununu tetikler. Kuru cilt, pul pul dökülmeye, gerginlik hissine ve tahrişe neden olabilir. Aynı zamanda cilt kuruluğu sadece rahatsız bir görünüm vermekle kalmaz zamanla güzellik ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Yazımızın devamında kuruyan cilde öneriler ve detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kuru Cilt Nedir?

Cildin yeterli seviyede nem üretemediği durum sonucu oluşan cilt tipine verilen terimdir. Normalde cilt, su kaybını önlemek ve nemini korumak için sebum adı verilen yağ üretir. Ancak kuru cilt tipine sahip bireylerde sebum üretimi düşük olduğundan cilt kurur ve genelde mat, pullu ve gergin bir görünüm alır. Kuru cilt özellikle soğuk hava, rüzgar, sık sık sıcak suyla yıkama gibi dış etkenlerle daha da rahatsız edici bir görünüm verebilir.

cilt kuruluğu

Cilt Neden Kurur?

Sağlıklı bir cilt, vücudu dış dünyayla temasını sağlayan koruyucu bir bariyere sahiptir. Ancak bazı durumlarda cilt kuruyabilir ve bu durum hem rahatsızlık verici olabilir hem de cildin görünümünü olumsuz etkileyebilir. İşte cilt kuruluğunun yaygın nedenleri ve alınabilecek önlemler;

Nem Eksikliği: Cildin en önemli nem kaynağı su ve nemlendiricilerdir. Eğer yeterli su içmiyor veya cildinizi düzenli olarak nemlendirici kremler yardımı ile nemlendirmiyorsanız cilt kuruluğu yaşamanız kaçınılmaz olur. Bol su içmek ve uygun nemlendiriciler kullanmak, cildinizi nemli tutmanın temel yollarından biridir.

Hava Koşulları: Soğuk kış havası veya kuru iklimler cildin nem dengesini olumsuz etkiler. Rüzgar, soğuk hava ve düşük nem seviyeleri cildin kurumasına yol açabilir. Bu gibi durumlarda cildinizi korumak için nemlendirici ürünler kullanmak ve gerektiğinde cildin örtülmesi önemlidir.

Yanlış Temizlik Ürünleri: Agresif temizlik ürünleri, cildin doğal yağ dengesini bozarak kurumasına neden olabilir. Sert kimyasallar içeren sabunlar ve temizleyiciler cildi tahriş eder. Bu nedenle cildin nazik temizleyicilerle yıkamak ve alkolsüz tonikler yardımı ile temizlemek cilt sağlığı açısından daha iyidir.

Sık Duş Alma: Sık sık uzun ve sıcak suyla duş almak cildi kurutabilen bir etkendir. Sıcak su, cildin doğal yağlarını uzaklaştırarak kuru bir görünüm almasına neden olur. Bu nedenle ılık suyla kısa süreli duşlar almak ve banyo sonrası hemen nemlendirici kullanmak cildinizi korur.

Yetersiz Su Tüketimi: Vücudun %60’ından fazlası sudan oluşur ve su, sağlıklı bir yaşamın temel taşlarından biridir. Cildimiz de bu suyun önemli bir parçasını içerir. Yetersiz su tüketimi, cilt sağlığını doğrudan etkiler ve cilt kuruluğuna neden olur.

Sağlık Problemleri: Bazı cilt hastalıkları ve sağlık sorunları da cilt kuruluğuna neden olur. Egzama, sedef hastalığı gibi cilt problemleri, cildin kurumasına yol açar.

Kuru Cilt Tipi Özellikleri Nelerdir?

Cilt tipleri kişilere özgüdür ve herkeste farklılık gösterebilir. Cilt tipine göre en uygun cilt bakımı ile cildin en iyi hali alması sağlanır. Kuru cilt tipine sahip kişilerin diğer tipteki ciltlere göre daha az sebum üretimi gerçekleştirir. Bu nedenle ciltteki doğal nem bariyeri zayıflar ve daha kuru bir cilt görünümüne sebep olur. Bu etkiler sonunda ise cilt, ölü hücreleri atarken zorluk yaşar ve ölü deriler pul pul dökülerek cilt yüzeyini düzensiz yapıya getirir.

Kuru cilt yapısına sahip kişilerin cildi diğer tipteki ciltlere göre daha hassastır ve tahrişe daha duyarlı olarak yapıya bürünür. Tahrişe daha duyarlı olan kuru cilt yapısındaki kişiler daha mat bir cilt görünümüne sahiptir. Diğer cilt yapılı tiplere göre daha çok kırışıklık ve çizgi eğilimine sahiptirler. Kısa bir özetle kuru cilt tipi özellikleri şu şekildedir;

  • Solgun, mat ve pürüzlü bir görünüme sahiptir.
  • Diğer cilt tiplerine göre daha çok kırışıklık eğilimine sahipliği yüzünden bu cilt tipine sahip kişilerde erken yaşlanma görünümüne rastlanır.
  • Cildin yüzeyinde dökülme ve pullanmalar görülür.
  • Ciltte hafif olarak soyulma ve kaşıntı gözlemlenir.
  • Cilt gözenek yapısı görünmeyecek kadar ufak görünüme sahip olur.
  • Genelde pürüzsüz bir görünümü vardır.

kuru cilt için nemlendirici

Kuru Ciltlere Sahip Olanlar İçin Öneriler

  1. Cildinizi Temizleyerek Arındırın

Günlük cilt bakım rutininizin başlangıcı, cildinizi temizlemekle olmalıdır. Özellikle kuru ciltler için, cilt kurutmayan ve peeling etkisi oluşturmayan ürünleri tercih etmelisiniz. Vitamin E içeren nazik temizleme losyonu, günlük kirlerden arınmanıza yardımcı olabilir. Bu özel losyon, cildi nazikçe temizlerken aynı zamanda yumuşatır ve nemlendirir. Losyonu nazik hareketlerle yüz ve boyun bölgesine uygulayabilir, ardından pamuk veya bez yardımıyla cildinizi nazikçe temizleyebilirsiniz.

  1. Tonik ile Cildinizi Canlandırın

Toner, cilt bakım rutininin önemli bir adımıdır. Temizleme işleminden sonra cildin pH dengesini yeniden sağlamak, gözenekleri sıkılaştırmak, neme doyurmak ve cildi daha iyi bir şekilde hazırlamak için kullanılır. Kuru ciltler için doğru toner seçimi, cildinizin kaybettiği nemi geri kazanmasına ve daha genç, canlı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur.

Temizlik rutininin son aşamasında, cildin derinlemesine temizliği ve cilt bakımı için kullanılan ürünlerin etkisini arttırmak amacıyla bir tonik kullanmak oldukça önemlidir. Alkol içermeyen ve cilt yapısında gergin bir oluşum hissettirmeyen ürünleri tercih etmek sağlıklı bir seçim olacaktır. Kuru cilt yapısına sahip kişiler için en iyi cilt tonikleri için buraya göz atabilirsiniz.

  1. Yoğun Nemlendiricilerle Cildinize Etki Edin

Nemlendirici kremler, cildin derinlemesine nemlendirmenin ve korumanın etkili bir yolunu sunar. Kuru ve hassas yapıdaki cilt tipleri canlandırıcı ve onarıcı etki gösterir. Nemlendirici kremler özel tasarımları ile yoğun nemlendirme ile birlikte cilde daha taze ve aydın bir görünüm sağlar. Nemlendirici kremlerin diğer faydaları ise şu şekildedir;

Cildi Nemlendirir: Nemlendirici kremler cildi derinlemesine nemlendirerek cilt kuruluğunu giderir. Böylelikle cilt daha pürüzsüz, yumuşak ve esnek bir görünüm kazanır.

Nem Bariyeri Oluşturur: Cildin yüzeyine koruyucu bir bariyer oluşturarak su kaybını azaltır. Bu bariyer cildi çevresel etkilere karşı korur.

Tahrişi Azaltır: Kuru cilt yapıdaki kişilerde görülen cilt tahrişini yatıştırmak için nemlendirici kremler harika bir cilt bakımı ürünleridir. Hassas ciltler için özellikle rahatlatıcı etkiye sahiptir.

Yaşlanma Belirtilerini Geciktirir: İyi nemlendirilmiş bir cilt, yaşlanma belirtilerini geciktirmeye yardımcı olur. Kırışıklıkların ve ince çizgilerin daha az belirgin görünmesine yardımcı olur.

En iyi nemlendirici kremler için buraya göz atabilirsiniz.

  1. Yağ ve Sebum Kullanımına Özen Gösterin

Tonik, nemlendirici gibi ürünlerin kullanımı kuru cilt yapısına sahip kişiler için birçok zaman yeterli olmaz. Cilt temizliğinin evresinden sonra cildin ihtiyaç duyduğu nem ve yumuşaklığı sağlayan yağ ve sebum ürünleri ile cildin daha pürüzsüz ve canlı gözükmesi sağlanır. Cilt temizleyiciler ile ilgili ürünlere ürün sayfasından ulaşabilirsiniz.

Profesyonel cilt bakımı işlemleri ve uygulamaları için Neslim Güngen Güzellik Merkezi’ne gelerek ücretsiz cilt ve vücut analizi yaptırabilirsiniz.