Skip to content

Cilt Bakımında Asit Kullanımı

Cilt Bakımında Asit Kullanımı

Cilt Bakımında Asit Kullanımı

Asitler, sağlıklı, pürüzsüz ve eşitlenmiş bir cilde giden yolda en büyük yardımcılardan biridir. Gelin, cilt bakımında kullanılan asitler nelerdir birlikte tanıyalım…

“Asit” sözcüğü, pek çok kişi için kulağa korkutucu bir ifade gibi gelebilir. Bazıları, zihninde, cilde sürüldüğü anda köpürmeye başlayan bir görüntü canlandırabilir. Ancak asitler, özellikle güzel ve sağlıklı bir cilt görünümüne sahip olmak isteyenler için gece serumlarından toniklere ve nemlendiricilere kadar tüm bakım ürünlerinde olan bir cilt bakım bileşenidir.

Ancak, cilt bakımında kullanılan pek çok farklı asit türü vardır ve kişinin ihtiyacına göre istediği sonuçları elde edebilmesi için farklı şekilde kullanılmaları gerekebilir. Peki, en basit tanımıyla cilt bakımında kullanılan asitler nelerdir, hangisi ne işe yarar ve nasıl kullanılmaları gerekir?

Cilt Lekelerine İyi Gelen Asitler

Asitler; pürüzsüz, tonu eşitlenmiş, parlak ve ışıltılı bir cilt görünümü elde etmek isteyenler için oyunun kurallarını değiştirme gücüne sahip yardımcılardır. Peki, cilt lekelerine iyi gelen asitler hangileridir?

Askorbik asit
Bir C vitamini türevi olan askorbik asit, yaşlanma karşıtı bir bileşen olarak cilt bakımı rutinlerinde sıklıkla yer almaktadır. İyi bir antioksidan olmasının dışında, pigment üretimini önlemesi ile leke tedavisinde de sıklıkla tercih edilmektedir. Ayrıca, kolajen üretimini uyardığı da bilinmektedir.

Glikolik asit
Glikolik asit; yüz yıkama jelleri, cilt serumları, cilt nemlendiricileri ve hatta maske gibi cilt bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılan bir AHA çeşididir. Cilt için etkili bir eksfoliyatör olan glikolik asit, aynı anda hem cilt yaşlanması hem de akne problemi ile mücadele edenler için Glikolik asit içeren tonik satın almak akıllıca olacaktır.

Salisilik asit
Salisilik asit leke açar mı?

Salisilik asit içeren ürünler, salisilik asit cilde nasıl uygulanır

Salisilik asit; gözeneklerdeki kirleri ve ölü derileri arındırma yeteneği ile bilinen bir BHA çeşididir. Hem sivilce tedavisinde hem de sivilcelerden geriye kalan izler, güneş lekeleri ve yaşlılık lekelerinin giderilmesinde de farklı konsantrasyonlarda kullanılmaktadır.

Laktik asit
Bir AHA çeşidi olan laktik asit, hem eksfoliye edici hem de cildi nemlendirici etkilere sahiptir. Diğer asitlere göre nazik bir yapıya sahiptir. Fermente sütten elde edilir ve diğer asitlere göre daha nazik bir yapıya sahiptir. Laktik asit cilt beyazlatma özelliği ile de tercih edilmektedir.

Mandelik asit
Mandelik asit de bir AHA türevidir ve cilt üzerinde eksfoliye edici özelliklere sahiptir. Acı badem özü olan bu asit, cilde son derece yavaş bir şekilde nüfuz ettiğinden hassas ciltlerde bile güvenle kullanılabilmektedir. Mandelik asidin en sevilen özelliklerinden biri, ciltte yağ ve sebum üretimini dengelemesidir. Ayrıca, yaşlanma karşıtı bir bileşen olması ile de sevilmektedir.

AHA ve BHA İçeren Ürünler

Asitler, bir elektron çifti ile kovalent bir bağ oluşturabilen bir molekül veya iyonlardır. Ciltte kullanımları için en yaygın asitler AHA ve BHA’lardır.

Cilt yüzeyinde çalışan ve kolayca ciltten çıkarılabilmesi için ölü cilt hücreleri arasındaki bağları nazikçe çözen AHA’lar ve yaygın olarak salisilik asit olarak bilinen BHA’lar; gözeneklerdeki fazla sebumu temizleyerek, yağlılığı azaltarak, ciltteki lekeleri hafifleterek, akneye neden olan bakterilerin oluşumunu önleyerek çalışır ve cilt yenileyici ve gençleştirici etkileri de vardır.

Alfa ve beta hidroksi asitler, çok fazla güneşe maruz kalmaya bağlı olarak gelişen lekeleri cilt yüzeyinden uzaklaştırmak için bir cilt aydınlatıcı görevi görür. Seçtiğiniz ürünlerdeki asitlerin tam olarak ne olduklarını ve ne işe yaradıklarını bilmek, istediğiniz sonuçları elde etmede doğru ürünleri bulmanızı kolaylaştırabilir.

AHA ve BHA içeren ürünler, doğru cilt problemi için doğru uygulandıklarında ciltte harika sonuçlar elde etmenize yardımcı olabilir.

AHA’ların Önemi Nedir?

AHA, alfa hidroksi asit anlamına gelir. Sitrik asit, glikolik asit ve mandelik asit gibi popüler AHA’lar; cilt serumları, yüz temizleme jelleri ve tonikler gibi çok çeşitli cilt bakım ürünlerinde yer almaktadır. Ancak, bu asitler suda çözündüklerinden cildin alt katmanlarına etki edemezler ve cilt yüzeyindeki ölü derileri gidermek için kullanılırlar. Bazıları nemlendirici görevi de görür ve nemi cilde çekebilirler.

BHA’ların Önemi Nedir?

BHA’ları AHA’lardan ayıran en önemli özellik, kimyasal yapılarının farklı olmalarıdır. Salisilik asit, cilt bakımında kullanılan tek BHA olarak, suda değil yağda çözünebilir ve dolayısıyla cildin alt katmanlarına da etki edebilir. Cilt lekelerinin giderilmesinde BHA’ların tercih edilmesinin nedeni budur. BHA’lar, gözeneklere derinlemesine nüfuz edebilir ve bu sayede cildin yağ ve sebum dengesini dengeleyebilir. Bu nedenle, kele oluşumuna meyilli bir cildiniz varsa, BHA içeren ürünlere yatırım yapabilirsiniz.

Sivilce lekelerine hangi asit?

Sivilce lekeleri söz konusu olduğunda, birçok farklı asit türü tercih edilebilir. C vitamini, serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresi önleyerek cilt yaşlanması ve cilt problemleri ile mücadele eder. C vitamini, donuk ve mat cilt görünümünü azaltmak için de son derece önemlidir.
Kojik asit, birkaç ay boyunca düzenli ve sabırlı bir şekilde kullanıldığında hiperpigmentasyon ve cilt tonu eşitsizlikleri ile mücadele etmek için en iyi asitlerden biridir. Nazik yapısı nedeniyle, hassas cilt yapısına sahip olanlar için de uygun bir seçimdir.
Salisilik asit ve C vitamininin dışında retinol de cilt lekeleri için en etkili bileşenlerden biridir.

Cilt lekelerine hangi serum iyi gelir?

Cilt lekelerine iyi gelecek bir serum arıyorsanız, AHA ve BHA’ları birlikte içeren bir serum tercih edebilirsiniz. Böyle bir serum, ciltteki renk eşitsizliklerini giderecek, cilt tonunu dengeleyecek, sivilcelerden geriye kalan lekelerin görünümünü hafifletmeye yardımcı olacaktır. Bunu, yeni hücre oluşumunu tetikleyerek başarır.

Laktik asit lekelere iyi gelir mi?

Laktik asit, fermente sütten elde edilir ve en etkili kimyasal eksfoliyatörlerden biridir. Cilt bakım ürünlerinde de sıklıkla kullanılan bir bileşendir. Antik Mısır’da, Kleopatra’nın güzelliğinin sütten geldiği bilinmektedir. Laktik asit, cilt görünümünü iyileştirmesinin dışında, cildin nem seviyelerini korumak ve arttırmak için de oldukça faydalıdır.