Skip to content

Akneli Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Akneli Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Akneli Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Akneli cilt bakımı zor gibi görünse de; iltihaplanmayı hedef alan doğru bileşenler ile temiz ve berrak bir cilt elde edilebilir.

Cilt yüzeyinde bakteriler yayıldığında, cildiniz buna akne geliştirerek reaksiyon gösterir. Herkeste bu tür bakteriler vardır. Bu nedenle, aşırı sivilceden muzdarip kişilerin bir şekilde daha kirli olduğu efsanesi, bilimsel olarak asılsızdır. Akneden muzdarip olmanız durumunda, ciltte normalde uyku halindeyken tahrişe ve ardından sivilceye neden olacak şekilde aktive olur.

Daha spesifik olarak, genellikle yağlarla ve ölü cilt hücreleri ile tıkanan ve daha sonra iltihaplanan kıl kökleridir. Ve, bu kesinlikle iyi bir şey değildir. Akne, siyah nokta, beyaz nokta veya kırmızı sivilceler gibi, cildin nasıl tahriş olduğuna bağlı olarak farklı biçimlerde görülebilir.

Genetik ve hormonlar, akneden muzdarip olup olmayacağınız konusunda oldukça büyük bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, belirli bir şans unsuru da vardır. Bununla birlikte, aşırı sivilceye daha yatkın olup olmadığınızı belirlemek muhtemelen gereksiz olacaktır. Sonuçta; akne oluşumuna daha yatkınsanız, muhtemelen bunu zaten fark etmiş olacaksınız.

Herhangi bir akne tedavisi planına başlamadan önce, bir dermatoloğu ziyaret etmek en doğrusu olacaktır. Çoğu sağlık koşulunda olduğu gibi, bir uzmandan yardım almak ve tedavi olması gereken belirli bir akne türünüz olup olmadığının belirlenmesi en iyisidir.

Bununla birlikte, sivilceler her zaman bir sağlık koşulu nedeniyle gelişmeyebilir. Bu nedenle, kullandığınız ürünlere de dikkat etmenizi öneririz. Bazı içerikler sizin ve cildiniz için düşündüğünüz kadar iyi olmayabilir. Dolayısıyla, ilk adım olarak bir dermatoloğa danışmalı ve kullandığınız ürünlerdeki içerikleri gözden geçirmelisiniz.

Bir cilt bakım rutinine başlamak ve onu sürdürmek, muhtemelen uzun vadede cilt sağlığınıza yapabileceğiniz en iyi yatırım olacaktır.

Akneli Cilt Bakımları

Temizlik
Cilt yüzeyindeki fazla kiri, yağı, bakteriyi ve diğer zararlı maddeleri temizlemek için akneli cildinize özel olarak formüle edilmiş bir temizleyici kullanmak faydalı olacaktır. Cildinizi sabah ve akşam akneli ciltler için geliştirilmiş temizleyici ile temizlemeyi ihmal etmemelisiniz.
Temizlemek, muhtemelen zaten akneye meyilli olan cildinizi sivilcelerden arındırmaya tek başına yeterli olmayacaktır. Ancak, bunun iyi bir ilk adım olduğunu ve sadece biraz zamana ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

Peeling
Peeling, akneli cilt için göz korkutucu gibi görünse de, peeling yapmak cildi ölü cilt hücrelerinden arındırmanın en iyi yollarından biridir. Küçük granüllü bir ürün kullanmak, cildi pul pul dökmek ve ölü derilerden arındırmak için faydalı olacaktır.
Peeling, cildin pürüzsüz bir dokuya ulaşmasına yardım olurken, ölü derilerden arındırdığı için sivilce oluşumunu önlemeye de yardımcı olur.

Tonik
Tonik; ciltteki kir, yağ ve makyaj kalıntılarını temizlemek için çok önemli bir adımdır. Ve özellikle akneli bir cildiniz varsa, bu adımı atlamamanız önemlidir. Ancak dikkat, alkol oranı yüksek tonikler akneli cildinizi tahriş edebilir ve sorunun kötüleşmesine neden olabilir. Bu nedenle, seçtiğiniz ürünün mutlaka akneli cildinize uygun bir ürün olduğundan emin olmalısınız. Akneli bir cildiniz varsa, tonik seçiminde glikolik asit gibi asitler içeren toniklere yatırım yapabilirsiniz. Clines’in %7 Glikolik Asit içeren toniği bu konuda gerçekten etkilidir.
Akneli Cilt İçin En İyi Bileşenler Nelerdir?

Salisilik Asit
Salisilik asit, bir BHA türüdür ve bir Asprin türevi olan kimyasal bir eksfoliyandır. Gözeneklerin tıkanmasına yardımcı olabilecek iltihaplanma ve mikro karşıtı özelliklere sahiptir. Sivilceler söz konusu olduğunda, iltihaplanmaya neden olan bakterilerin oluşumunu ve yayılmasını önlemek için de en iyi bileşenlerden biridir.

Retinol
Retinol, bir A vitamini türevidir ve yaşlanma karşıtı ürünler ailesinin yıldız üyelerinden biridir. Bir antioksidan olarak retinol; eski veya hasarlı hücrelere normal hücreler gibi davranmalarını söyler ve akne önleyici faydaları olduğu bilinmektedir.
Bazı kişiler için, özellikle de hassas ciltler tarafından tolere edilmesi zor olabilir. Bu nedenle, retinolü zaman içinde yavaş yavaş cildinizi alıştırmak en iyisidir. Retinol, eczane ürünlerinde daha düşük konsantrasyonlarda bulunur. Son olarak, cildi güneşe karşı daha hassas hale getirebileceğinden retinolü akşamları kullanmak en iyisidir.

Benzoil Peroksit
Benzoil peroksit, en bilinen akne önleyici bileşenlerden biridir. Ciltte sivilceye neden olan bakterileri azaltmak için çalışır. Bazı ürünlerde, genellikle yüksek konsantrasyonlarda, %5-10 oranında bulunduğundan, bazı hassas ciltleri tahriş edebilir.

Retinolde olduğu gibi, benzoil peroksit kullanmadan önce bir dermatoloğa danışmak veya daha küçük konsantrasyonlar ile başlamak ve zaman içinde dozu arttırmak daha iyi olacaktır.

Kükürt
Kükürt denildiğinde yüzünüze en iyi gelecek ürünmüş gibi gelmeyebilir. Ancak kükürt; akne ile mücadele edebilen, ciltteki iltihaplanmayı azaltabilen, eksfoliye edici özellikleri ile bilinmektedir.

Niasinamid
Niasinamid, geleneksel olarak akne ile mücadelede önerilen bir ürün değildir. Ancak; iltihaplanma karşıtı özellikleri, anti-mikrobiyal oluşu, yüzey yağını azaltmaya yardımcı oluşu ile sivilce problemini ortadan kaldırmada faydalı olabilir. Ayrıca, PH’ı nötr olduğundan sivilce ile mücadele ettiği bilinen diğer bileşenlere göre cildinizi daha az tahriş edebilir.

Niasinamid ayrıca, ciltteki ince çizgi, kırışıklık, leke ve hiperpigmentasyonu azaltmaya yardımcı olduğu bilinen bir bileşendir.